Bogen om Cannabis

Kapitel 4: Specifikke lidelser versus cannabis

Cannabis mod Astma

Forum; Astma

Astma er en kronisk tilstand i lungerne, der skyldes betændelse i luftveje. Resultatet er, at luftveje begrænses, hvilket kan medføre motoriske begrænsninger og vejrtræknings problemer.

Ifølge National Heart, Lung og Blood Institute har mere end 25 millioner amerikanere astma. Herhjemme har cirka Mellem 250.000 og 300.000 voksne danskere diagnosen astma. Cirka hvert 3. barn med astmatisk bronkitis får senere stillet diagnosen astma. I alt har 7-10 % af skolebørn i Danmark astma. 80 % af børnene debuterer før 5-årsalderen.

Mange undre sig over, om Cannabis kan være en potentiel behandling for astma. En voksende gruppe af forskere fokuserer på Cannabis effekter på astma og om cannabisplanter kan tilbyde en vis lettelse for tilstanden. Fokus er ikke så meget på rygning af Cannabis blomsten, men snarere på cannabinoiderne i stedet.

Cannabinoider bruges nogle gange til at behandle kroniske smerter og neurologiske tilstande, såsom gigt og multipel sklerose (MS). Dette skyldes deres anti-inflammatoriske egenskaber. Da astma skyldes kronisk inflammation i lungerne, forsøger forskerne at finde ud af, hvordan cannabinoider kan have lignende virkninger. Forskning er især lovende for mennesker, der har allergisk astma.

En 2013-undersøgelse i journalen Substance Abuse viste, at folk, der røg Cannabis via vaporizers, fik flere fordele fra planten med mindre risiko på lungerne, hvorfor en liberalisering og innovation heraf kun kan forbedre forholdende for Danske patienter.

De fleste lægemidler målrettet Astma patienter er syntetiske steroider som; nebulizers, inhaled corticosteroider, leukotriene tabletter som har det tilfælles at de bekæmper inflammation i lungerne, det samme gør sig gældende for Cannabis.

Ved længere varende brug af ovennævnte lægemidler, kommer der bivirkninger som ikke ses ved Cannabis. Disse lægemidler gør at patienten bliver træt, svimmel og utilpas, men ved længere varende brug kan de forsage indre blødninger, knogle tab og anfald.

THC har i flere forsøg vidst sig effektiv til at øge ilt optagelsen i raske mennesker og hertil, at omvende bronkial indsnævring (reversed bronchial constriction). I et forsøg sammenlignede man allerede i 1997 en typisk inhalator med Isoproterenol (standard behandling), med røget Cannabis, resultatet var, at lægemidlet virkede hurtigere end den røgede Cannabis, men sidst nævnte varede i længere tid.

Her kan man som alternativ til rygning bruge Cannabis spray, eller olie, men indtil videre er i de moderne vaporizer’s de mest voksende produkter på markedet i USA. Her peger forskningen dog på, at Cannabis spray skulle være det der kan forsage mindst skade.

Her forklarer den Danske patient Gunver Juul hvordan CBD hjælper hende med at holde Astma i skak.

Random Quote