Bogen om Cannabis

Kapitel 4: Endocannabinoid systemet (ECS)

Endocannabinoid systemet (ECS)

Endocannabinoid systemet, er kroppens største receptor system og findes i alle mennesker og dyr med undtagelse af insekter.

Forsknings gennembruddet kom, da Dr. Raphael Mechoulam, forsøgte at fremkalde de metaboliske veje for den psyko aktive del THC i cannabis, og her opdagede et elegant cellesignal system udløst af denne forbindelse. De kaldte det derfor “Endo” cannabinoid-systemet efter cannabisplanten, der inspirerede til opdagelse.

Den overraskende opdagelse af et tidligere ukendt biologisk system skaber en ny grænse i forståelsen af sundhed og velvære. Opdagelsen af ECS i 1988 er ekstraordinært nyligt i betragtning af dets anslåede 600 millioner års oprindelse, hvorfor det nu også betragtes af forskere som det ældste receptor system i den menneskelige krop.

ECS er en af de nyere og fremragende opdagelser inden for videnskaben. ECS regulerer en lang række biologiske processer, såsom afslapning, appetit, søvn, visse inflammatoriske reaktioner og endog kognitive funktioner og regulering af homeostase. Kort sagt, dit ECS er ansvarlig for at din krop fungere optimalt, hvilket ikke er en lille opgave!

Endocannabinoider (og planteafledte cannabinoider) forbinder receptorer, kaldet cannabinoid receptorer på overfladen af ​​celler. Der er to hovedreceptorer, CB1 og CB2. Det har vist sig, at Cannabidiol (CBD) styrker og forbedrer mitokondriernes effekt, strømkilden for enhver celle i den menneskelige krop, men når man indtager cannabis med THC, binder THC sig til CB1 og CB2 og udløser en euforiserende virkning.

Undersøgelser af ECS har vist, at systemet også er ansvarlig for reparation af beskadigede celler, ud over at være homeostase regulator. Forskning har vist, at cannabinoider er i stand til at virke mod beskadigede celler uden at påvirke normale celler, hvilket tyder på, at ECS kan fungere som et biologisk forsvars system i kroppen. Opdagelsen af ECS kan sammenlignes med at afsløre en tidligere (600 millioner år gammel) ukendt sjette sans af en slags.

Det er svært at definere et receptor system som er så kompleks som ECS, men det er vigtigt at vide, at der findes to typer vigtige receptorer, kaldet CB1 og CB2, i kroppens celler. Der er mange CB1 receptore i hjernen og immunsystemet, hvor CB2 receptorer er fordelt i det meste af kroppen og ikke så mangfoldige i hjernen. Kroppen producerer cannabinoider i en naturlig proces (såsom endocannabinoiderne: anandamid og 2-AG, der deler kemiske strukturer svarende til cannabinoider afledt af stoffer som cannabis.

Hos pattedyr findes høje koncentrationer af CB1 i områder i hjernen, der regulerer appetit, hukommelse, forplantning, motorresponser og kropsholdning som hippocampus, basalganglia, basolateral amygdala, hypothalamus og cerebellum. Mest bemærkelsesværdigt er, at ECS nu antages at spille en central rolle i orkestrering, vedligeholdelse og balance mellem optimal sundhed og helbredelse, også defineret som homeostase i kroppen.

CBD og THC er ikke de eneste forbindelser, der anvendes af ECS. Der er mindst 113 phyto-cannabinoider, varierede endocannabinoider, som er de cannabinoider, som alle pattedyr producerer i deres kroppe og nogle andre forbindelser som omega-fedtsyrer, der interagerer med cannabinoid receptorer. Derudover endnu flere terpener, og andre indholdstoffer, ialt har forskere identificeret, mere end 525 kemiske forbindelser/komponenter i ECS.

Både CB1 og CB2 signalerer igennem nogle transducerende G-proteiner, Gi og Go, og deres aktivering med Δ9-THC eller andre agonister forårsager inhibereringen af adenylyl-cyclase-aktivitet, lukningen af ”voltage-gated” kalium kanaler, åbningen af indadrettede kaliumkanaler, og stimulering af mitogen-aktiverede protein-kinaser, såsom ekstra-cellulære signal-regulerede kinaser (ERK’er) og fokale adhæsions-kinaser (FAK’er). ECS har også en betydelig indvirkning på FAAH regulering, som er afgørende for en lang række biologiske processer i kroppen.

Random Quote