Bogen om Cannabis

Kapitel 6: Hvor sikkert er Cannabis

Unge i Danmark

Forum; Unge i Danmark

Sundheds styrelsen bruger pt DKK 300,000 på en ny kampagne mod at vores unge, ikke skal begynde at ryge, hvilket i sig selv må være en del af deres forebyggende arbejde og ikke noget vi bør klappe af, hvilket jo nærmest er tilfældet.

Problemet er bare, at DKK 300.000 er en sølle indsats for at stoppe dit og mit barn i at begynde med at ryge. Her bruger samfundet alt for få ressourcer på forebyggelse og innovation og viser på ingen måde nogle fremsynede tendenser.

Her bruger vi mellem DKK 50-100 millioner (hvor tallet sikkert er meget større) om året, siden 2012 på at ryde Pusherstreet, igen og igen, hvilket intet har ændret i 40 år, måske end da gjort det værre og alle forskere peger på at kampen mod stoffer, for længst er forbi og ikke kan vindes på den måde. Hvorfor vi kunne prioritere omvendt og tjene penge på Cannabis og bruge mellem DKK 50-100 millioner kroner på at forebygge at vores unge ikke begynder at ryge cigaretter, drikke alkohol, og deraf ryge cannabis, spise mindre sukker, få mere motion, mindre stress, få mere kontakt til sig selv, det ville give mening.

For at illustrerer hvordan Danske myndigheder håndterer innovation og projekter, har vi i Danmark brugt et millionbeløb på kurser i forebyggelse af selvmord. Kurserne var lavet og klar, men der var ikke penge til at sende lærerne af sted på kursus. Politikerne afsatte i sin tid mere end DKK 50 millioner til at føre handleplanen ud i livet og dannede en referencegruppe til at udføre arbejdet. Langt de fleste penge kom fra Socialministeriets budget. I dag har kurserne været klar til lærerne i mange år, men der har ikke været penge til at sende folk af sted på dem.

Danskernes Nettodriftsudgifter til sundhedsfremme og forebyggelse (kr pr. indbygger) DKK 93 om året, på de seneste tal fra 2012. Mon ikke Danskerne ville være villige til at betale lidt mere, hvis man spurgte dem på den måde? Sat overfor de cirka DKK 27 milliarder vi bruger på medicin i Danmark om året.

Som samfund skal vi lige gyldig hvad, sætte flere ressourcer af til at hjælpe folk der har problemer og blive bedre til at forebygge at unge ikke begynder at ryge cannabis for tidligt. Hvad en evt lavalder end skal være, skal vi huske at langt de fleste (85,8%) der har problemer med cannabis er unge mennesker mellem 18-24 år. Hvor rigtig mange voksne trives og bruger cannabis i samme forhold, som andre der drikker et glas rødvin, andre tager store mængder for at komme af med deres smerte, lidelse og symptomer, for at få søvn, appetit og rense kroppen for inflammation.

Alle unge mennesker oplever identitets kriser, og hvis forældre på samme tid, skændes, bliver skilt, mister job, har økonomisk underskud eller der sker andre stærke emotionelle begivenheder, kan dette også føre til at unge søger mental flugt. I tidligere studier har man fundet ud af, at forældre rollen var afgørende i forhold til mennesker med stofmisbrug. Og i følge Henrik Rindom, er folk der op-vokser i socialt hårdt belastede bolig områder endnu mere udsatte.

Ville en Kriminel lavalder virke forebyggende, debatter her?

I næste afsnit ser bogen om cannabis, på hvordan Portugal har håndteret narkotikabekæmpelse og blevet anerkendt for deres gode resultater, som nu anbefales af WHO som bedste narkotikabekæmpelses strategi indenfor konventionen rammer.

Random Quote