Bogen om Cannabis

Kapitel 7: Portugal

Portugal Narkotika håndtering og liberalisering

Forum; Cannabis Lovgivning

I Portugal er reglerne sådan, at du må købe, eje og bruge ikke bare cannabis, men også andre stoffer som amfetamin, kokain, heroin og ecstasy rekreativt.

På den anden side er det stadig forbudt at dyrke, producere og sælge cannabis eller hårde stoffer. Medicinsk cannabis er heller ikke tilladt endnu, hvilket man kan undre sig over. Hvorfor denne ordning, også rummer udfordringer og har krævet en ændring af tilgangen og paradigmet omkring stoffer generelt.

Stofferne er altså ulovlige i Portugal, men bliver du taget med dem i så små mængder, og de ikke overstiger 10 dages forbrug, som er defineret som;

  • 1 gram heroin, ecstasy eller amfetamin
  • 2 gram kokain
  • 25 gram cannabis

Ved disse mængder risikerer brugere ikke fængselsstraf, og denne formidlende omstændighed gør at politiet kan fokusere deres ressourcer på en rationel måde, hvor det frigiver ressourcer til de vigtigste ting først, og som sådan starte fra toppen (med den hårde kriminaliteten) og går nedefter (dem der bruger det rekreativ), hvilket i større grad giver mening, da ingen andre metoder har virket indtil nu.

I Portugal skal man istedet for fængsel og straf, til samtale hos en såkaldt ’afskrækkelseskommission’. Den lyder farlig, men er i praksis det modsatte, og vil gøre alt for at hjælpe dig, med de bagved liggende problemer. Det kunne være mulighed for et job, bolig, psykolog hjælp og mange andre ting, som på den måde anerkender de bagved liggende problemer.

Lige så vigtigt har Portugal samtidig med afkriminaliseringen, postet en masse penge i behandling, rehabilitering, forebyggelse, og i at ændre billedet af udsatte stofmisbrugere og i at i tale sætte narkotika som et socialt og sundhedsmæssigt problem.

En Portugisisk læge sagde til Vice (som er krediteret i referencer) i et interview:

”Jeg synes ikke, at skadesreduktion (som f.eks. at uddele sprøjter og metadon) er at opgive folk. Jeg synes, det er at respektere, hvor de er i livet og at antage, at selvom de stadig bruger stoffer, fortjener de statens investering, så de kan få et bedre og længere liv”. (João Goulão, læge og national ansvarlig for stoffer i Portugal)

Dette kunne Danmark lære noget af, men det kræver en fremsynethed, fra politikere og sundhedsmyndighedernes side og en total omstilling fra politiets side. Tænk på alle de ressourcer der ville blive frigivet til andre formål i vores samfund, ved ikke at skulle straffe og retsforfølge folk med små mængder stoffer, til personligt brug.

Måske Danske borgere igen ville kunne få hjælp af politiet hvis de fik indbrud eller blev overfaldet, eller at afkriminaliseringen sågar frigav ressourcer til at tage fat på alle de kriminelle og virksomheder som skylder milliarder i skat. Der er heller ikke nogen tvivl om at forholdet mellem de unge og politiet ville blive mere afslappet, da de ikke længere behøver at skjule noget.

I Holland er Politiets arbejde blevet meget lettere, da det kun er de tunge kriminelle de ikke er i kontakt med. Som sådan er kontakt fladen og åbenheden med dem der bruger stoffer blevet meget større, hvorfor det også er lettere at få indsigt og tilbyde dem der har behov for det hjælp.

Brugen af stoffer, herunder cannabis, er dalet i den almene befolkning (15-64 år) i forhold til niveauet ved afkriminaliseringen. Bemærk, at grafen for heroin i 2012 ikke mangler, den står meget tæt på 0%, hvorfor de stort set ikke har flere Heroin misbrugere.

Kilde: Service for Intervention on Addictive Behaviours and Dependencies, SIAD, 2014.

Som Portugal havde forventet ville der komme en kort stigning I forbruget som følge af legaliseringen, denne stigning har dog fortaget sig drastisk og heroin misbrugere er nu et sjælden syn I Portugal. Sammenlignet med andre lande ligger Portugal på den ultimative første plads, hvad bekæmpelse af narkotika angår.

Efter 20 min i videoen, som kan findes på nedenstående link, ser vi sundhedsstyrelsens holdning til Narkotikabekæmpelse i Danmark, som i denne sammenhæng går imod WHO’s anbefalede narkotikabekæmpelses strategi. I dette tilfælde diskuterer de om hvor vidt det skal være muligt at få testet sine stoffer, for at undgå stoffer som man ikke kender eller sågar kan være livsfarlige, for brugeren.

https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-9/deadline-2018-03-21/SpokenSubtitles#!/

Selvfølgelig forebygger det, hvis vi kan undgå at folk indtager gift i forbindelse med deres stoffer, det samme gør sig gældende med falsk medicin. Sidstnævnte blev undersøgt af DR dokumentar, som viste at cirka 50% af det medicin som bliver solgt online, er falsk medicin. I denne sammenhæng vil sundhedsstyrelsen helt sikkert gerne komme det til livs, med test.

Tænk på den kommunikation og relation som dette skaber mellem misbrugere og test personale, som jo i den grad ville skabe et bånd og dybere forståelse af brugere, hvoraf det ville være lettere, at tilbyde den enkelte hjælp.

I England er de begyndt at tilbyde test og Professor Measham forklarer, at de redder liv ved at gøre det. Et forsøg på to festivaler sidste i år 2016 viste, at pesticidborsyre og malaria tabletter blev solgt som kokain, og tandrensnings piller blev solgt som ecstasy.

I England har de god støtte fra politiet og de fokuserer igen væk fra det strafferetlige spørgsmål og vender det til et samfundsmæssig problem, som omhandler folkesundheden, og forsøger derfor, at reducere narkotika relaterede skader og forhåbentlig hospitals indlæggelser og dødsfald i denne sammenhæng, ifølge den Engelske Professor.

Ifølge professoren var resultaterne af pilot undersøgelsen, der løb på Secret Garden Party og Kendal Calling festivaler, “opmuntrende”, da næsten en ud af fem brugere, 18 procent, valgte at smide deres stoffer væk, da de fik at vide, hvad de indeholdt.

En undersøgelse foretaget af RSPH fandt, at 95 procent af festivalgæster støttede forslagene om at tilbyde stof prøvning på festivaler. En tredjedel (32 procent) sagde, at de helt sikkert eller sandsynligvis ikke ville tage deres stoffer, hvis en test viste, at styrke eller sammensætning var anderledes end forventet, og 45 procent sagde, at de ville tage mindre af lægemidlet eller være mere forsigtige, hvilket understreger den øgede opmærksomhed.

Engelsk Politi advarer om ‘100 procent ren’ kokain til salg i Storbritannien og at der sidste år døde en 17-årige Lewis Haunch efter at have taget stoffer på Leeds Festival, og i samme år døde to teenagere ved T In The Park i rapporterede narkotika relaterede hændelser.

Shirley Cramer, administrerende direktør for RSPH, opfordrede arrangementer virksomheder til at “gøre disse faciliteter til en standard del af den britiske festival og clubbing landskab”. Hvornår begynder vi kigge udenfor Danmark eller lytte til eksperter, når det handler om narkotikabekæmpelse?

https://www.independent.co.uk/news/health/music-festivals-drug-testing-services-public-health-royal-society-recreational-safety-dangers-risks-a7777376.html

Random Quote